Testovanie sedadiel

Ako si vybrať správne sedadlo

Dôležitosť umiestnenia a veľkosti sedla, ktoré dokonale vyhovuje našej fyzickej štruktúre, by sa nikdy nemala podceňovať. Je to základný prvok pre pohodlie pri jazde, rovnako ako správne oblečenie alebo správny bicykel.

Ak si chceme kúpiť pár topánok, ktoré sú pohodlné, musíme najprv poznať veľkosť obuvi a potom vyberáme využitie a podošvy na základe toho, na čo ich použijeme. Rovnakým spôsobom, keď si kúpime nové sedlo, musíme si zvoliť najvhodnejšie pre nás spomedzi 6 variantov veľkosti, ktoré poskytuje Selle Italia, predtým, ako sa rozhodneme o ďalších vlastnostiach, ako je napríklad typ vypchávky.

Ako však zistíme, ktoré sedlo je pre nás to pravé? V tomto okamihu prichádza do úvahy inovatívny merací systém idmatch od Selle Italia, ktorý riadi náš výber.

Pomocou inteligentného posuvného meradla idmatch Smart Caliper, sofistikovaného panvového rozchodu s vnútorným algoritmom, môžeme zmerať antropometrické údaje týkajúce sa vzdialenosti medzi dvomi veľkými ischiálními tuberozitami (známe ako intertrochanterická vzdialenosť) a vložiť ich do softvéru spolu s naším stehnom. priemer a sklon / rotácia panvy. Konečný výsledok nám povie, ktoré je skutočne dokonalé sedlo pre ten typ použitia, aký chceme: prakticky sedlo „na mieru“ len pre nás.

                                                                                                 saddle-fitting-1

 

Veľkosti sedadiel
Pozrime sa teraz na dostupné veľkosti, ich špeciálne vlastnosti a typ cyklistov, pre ktorých sú určené.

Selle Italia v súčasnosti ponúka 6 variantov rozdelených do dvoch veľkostí: S1, S2, S3 - L1, L2, L3.

Algoritmus inteligentného posuvného meradla idmatch tiež umožňuje podľa uskutočnených meraní pochopiť, či cyklista potrebuje tradičné sedlo alebo sedlo bez trenia, dostupné v 4 ďalších verziách: S1 FF, S2 FF - L1 FF, L2 FF.

Friction Free je technológia uvedená spoločnosťou Selle Italia v roku 2011, ktorá je zameraná na cyklistov s pomerom medzi veľkosťou stehien a intertrochanterickou vzdialenosťou, ktorá by viedla k nadmernému odieraniu vnútorného stehna na boku sedla. Sedadlá bez trenia (FF) majú v zásade sedaciu plochu, ktorá je rovnaká ako tradičné veľkosti L alebo S, ale majú zúžený nos, ktorý umožňuje „ľahší“ pohyb nôh počas šliapania, čím sa predchádza treniu a zvyšuje pohodlie jazdca. ,

Čo sa týka charakteristík špecifickej veľkosti, sedlá S sú všetky dosť úzke, t.j. so šírkou sedacieho bodu 131 - 136 mm, zatiaľ čo sedlá L sa pohybujú od 145 mm do maxima 150 mm.

Číslo priradené k veľkosti (1, 2 alebo 3) potom identifikuje existenciu alebo neprítomnosť centrálnej diery (technológia Flow): špeciálny anatomický tvar, ktorý vám umožní „prepustiť“ tlak na miesto sedenia a zabezpečiť vynikajúce pohodlie prostredníctvom väčšia flexibilita v strednej časti sedla.

Modely S1 a L1 nemajú stredovú dieru a sú vhodné pre cyklistov bez vysokej panvovej rotácie, a ktorí preto nemusia skutočne zmierňovať tlak a trenie, ktoré vznikajú na sedle.

Sedlá S2 alebo L2 majú stredný stredný rez a sú vhodné pre cyklistov s priemernou rotáciou panvy, ktorí pri šliapaní vytvárajú tlak a trenie: prvky, ktoré v kombinácii môžu viesť k problémom a nepohodliám na fyzickej úrovni.

Tretia veľkosť - S3 alebo L3 - zahŕňa sedadlá s veľkou strednou dierou, odporúčané pre cyklistov s vysokou rotáciou panvy, ktorí vyvíjajú vysoký tlak na povrch sedla.

Sedlá veľkosti 3 zahŕňajú aj verzie s technológiou SuperFlow, t.j. s ešte širšou stredovou dierou pre cyklistov, ktorí uprednostňujú ešte väčšie pohodlie.

Technológia SuperFlow v skutočnosti drasticky znižuje všetky nepríjemnosti spôsobené dlhodobým tlakom na panvovú oblasť, čo vám umožňuje vždy nájsť optimálnu a mimoriadne pohodlnú polohu pri sedení.

 

Zhrnutie
image-proxy - „úzka“ intertrochanterická vzdialenosť a nízka rotácia panvy

image-proxy (1) - „úzka“ intertrochanterická vzdialenosť a priemerná rotácia panvy (Flow)

image-proxy (2) - „úzka“ intertrochanterická vzdialenosť a vysoká rotácia panvy (sedadlá Flow a SuperFlow)

 

image-proxy (3) - „Široká“ intertrochanterická vzdialenosť a nízka rotácia panvy

image-proxy (4) - „Široká“ intertrochanterická vzdialenosť a priemerná rotácia panvy (Flow)

image-proxy (5) - „Široká“ intertrochanterická vzdialenosť a vysoká rotácia panvy (sedadlá Flow a SuperFlow)

 

Okrem týchto 6 veľkostí existujú aj 4 verzie „bez trenia“ so zúženým nosom, aby sa zabránilo treniu stehien na boku sedla:

S1 FF - S2 FF

L1 FF - L2 FF